top of page

Michiel van Elk

Een nuchtere kijk op psychedelica

LANGUAGE: NL

TALK

Michiel van Elk

Psychedelica, zoals LSD, MDMA en psilocybine, staan weer volop in de belangstelling. Je kunt geen krant openslaan of nieuwswebsite openen, of er wordt bericht over de mogelijke voordelen van deze middelen bij de behandeling van depressie, trauma, doodsangst en zelfs verslaving. Daarnaast zoeken veel mensen naar persoonlijke groei of spirituele verdieping bij één van de vele psychedelische retraitecentra in ons land. Ook het gebruik van deze stoffen in minieme doseringen (microdoseren) lijkt een ware hype en de startups die deze middelen in de markt willen zetten schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar wat weten we er nou écht over? Deze lezing biedt een nuchtere en gebalanceerde blik op (neuro)wetenschappelijk onderzoek naar psychedelica. Daarbij komen verschillende vragen aan bod zoals: Wat gebeurt er nu precies in je brein onder invloed van psychedelica? Wat zijn de effecten van psychedelica op onze waarneming en emoties? Wat is de huidige stand van het onderzoek naar therapeutische toepassingen van psychedelica?

Na de lezing van Michiel, neemt de NTR om 23.00 uur live de wetenschapspodcast FOCUS op, waarin presentator Sander Nieuwenhuijsen in gesprek gaat met de neurowetenschapper over de wetenschap van psychedelica.

Benieuwd naar de psychedelische VR-ervaring? Tussen 19.00 en 00.00 uur kun je op verschillende plekken rondom de Orangerie - onder begeleiding - een VR-bril opzetten.

bottom of page