top of page

KASSETT

KATZWIJM

LANGUAGE: NL

THEATRE

KASSETT

Hoe beleeft een dier de wereld? Welke verschillende eigenschappen hebben dieren, die wij ons nauwelijks kunnen voorstellen? Een vleermuis analyseert de wereld om zich heen door middel van echo, een vlinder hoort zijn soortgenoten niet en een adelaar ziet veel scherper dan de mens. Maar kunnen we ons die beleving écht eigen maken of blijft het onvoorstelbaar?

Aan de hand van de kennis van gedragsbioloog Carel ten Cate, het invloedrijke filosofische essay ‘What is it like to be a bat?’ van Thomas Nagel en de nieuwsgierigheid van de 7-jarige Tygo gaat KASSETT op date met diverse dieren.

KATZWIJM is gecreëerd in het kader van De Kunst van het Wetenschappelijke Verhaal, een samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam, de Universiteit Leiden en Leiden City of Science ’22 om door middel van kunst de afstand tussen burgers en wetenschappers te overbruggen.

KASSETT werkt momenteel vanuit het filosofische thema ‘de onbegrijpelijke ander’. Want in gepolariseerde tijden lijken anderen door onbegrip erg ver van ons af te staan, maar staan we in werkelijkheid niet veel dichter bij onze ogenschijnlijke tegenpolen? Of is het eigenlijk onmogelijk (of zelfs onwenselijk) een ander volledig te begrijpen?

KATZWIJM is het vierde ‘onbegrijpelijke ander’-project.

bottom of page