Volgens Willem, een onbeschaamd rockcollege

Categorie LEZING/MUZIEK
Tijd en locatie P.J. Vethgebouw, 23.15 uur en 23.45 uur

Volgens Willem, een onbeschaamd rockcollege

Een interactief muzikaal college door schrijver Yaël Vinckx en de Leidse gitarist Adrie Walen. 

Willem begint met een optreden van Herman Brood bij een Nijmeegse studentenvereniging, voor een paar tientjes. Als hij daarna de Talking Heads naar Nijmegen haalt, dichten de mensen hem een voorspellend vermogen toe. Als hij Pinkpop uit de modder trekt, heet hij de ‘redder van Limburg’. Niet lang daarna kronen ze hem tot ‘keizer van het clubcircuit’ en spreken ze jaloers van ‘zijn koninkrijk’. En dan zit hij thuis, omdat hij niet meer te handhaven is.

Yaël Vinckx schreef een boek over de opkomst van één van Nederlands meest kleurrijke promotors: Volgens Willem. Een onbeschaamde geschiedenis van rock in Nederland. Speciaal voor de Nacht van Ontdekkingen houdt Vinckx een interactieve muzikale lezing Over popsterren en hoe ze zich áchter de schermen gedragen. Over hoe een hobby een business wordt en een business een industrie. In die industrie stijgen de aandeelhouders hoog en vallen de poppromotors van het eerste uur diep.

Yaël Vinckx is schrijver, journalist en presentator. Ze schrijft voor NRC. Eerder schreef ze de boeken De oorlog van mijn moeder en Joegoslavië achter de schermen, over de mensen die ze ontmoette tijdens haar werk als oorlogscorrespondent op de Balkan.

Adrie Walen is gitarist, hij speelt voor de Nacht van Ontdekkingen unieke versies van songs uit Volgens Willem.

Foto Yaël: Jelmer de Haas