Vincent Icke: Neem de tijd

Categorie Lezing
Tijd en locatie Academiegebouw, Klein Auditorium, 22.00 uur 

Vincent Icke: Neem de tijd

‘Tijd is datgene wat voorkomt dat alles tegelijk gebeurt,’ zei een grapjas ooit. ‘Wat is tijd? Als niemand het me vraagt, weet ik wat het is. Als ik het aan een vraagsteller wil uitleggen, weet ik het niet.’ Aldus Augustinus. ‘Tijd is een gelijkmatig stromende rivier,’ beweerde Newton.

Maar de vraag ‘wat is…’ past niet in de natuurkunde. Wel kunnen we vragen: wat doet iets? Dat zullen we zien! Hoe Huygens een slinger bouwde die altijd in dezelfde tijd heen en weer gaat, hoe ver hij ook uitzwaait. Hoe Boltzmann ontdekte waarom het lijkt alsof de tijd maar één kant op gaat. Dat Einstein de tijd beschreef als de vierde dimensie in ruimte-tijd, en dat ruimte-tijd bouwmateriaal is, net zo tastbaar als materie. Waaruit volgt dat tijd relatief is, zodat wij naar het midden van onze Melkweg kunnen reizen in 20 jaar, terwijl er op Aarde 24 duizend jaren voorbijgaan.

De gepassioneerde wetenschapper Vincent Icke (1946) is hoogleraar Theoretische Sterrenkunde in Leiden en Kosmologie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij beeldend kunstenaar.