Tulpenmanie – Anna Fine Foer

Tulpenmanie – Anna Fine Foer

Ontdek het Leids DNA verhaal in het werk van Anna Fine Foer

Gek op tulpen en gek van DNA? Raak dan letterlijk en figuurlijk gebiologeerd door de kunstwerken van de Amerikaanse kunstenares Anna Fine Foer.

Tulpen zelf zul je uiteraard snel herkennen, maar er is veel meer te zien. Ontdek hoe de DNA code van tulpen ontcijferd door Leidse wetenschappers is verwerkt in een “aan” en “uit” modus in het werk van Anna Fine Foer. Haar werk heeft gehangen op het National Institute of Health (Bethesda, USA) maar hoort eigenlijk veel meer thuis in Leiden! 

Een meer vrijere en kleurrijke interpretatie van de herkomst van tulpen is te zien in Tulip Ancestry dot Com. Verder is ook haar nieuwste werk te zien waarbij de allereerste speculatieve zeepbel ten tijde van de Tulpenmanie wordt vergeleken met de huidige gekte rondom bitcoins. 

Bijzonder boeiend en nog immer actueel werk laat het effect zien van de omgeving op de kwaliteit van de tulpen. Waren mensen een paar eeuwen terug gefascineerd door de zogenaamde mozaïek of gestreepte tulpen, weten we nu dat dit door een tulpenvirus veroorzaakt werd en tulpen juist ziek maakte. Met de opkomst van de biologische bloembollenteelt is de aandacht voor bodemkwaliteit actueler dan ooit. De Hortus werkt samen met de Hogeschool Leiden en DNA in Beeld aan het in kaart brengen van het complete bodemleven rondom tulpen door middel van vernieuwende DNA technieken. 

Volg Tulpemanie op Instagram en Facebook.