Tijdelijke kunst met biotechnologie

Categorie LEZING
Tijd en locatie Academiegebouw, collegezaal 06, 21.15 uur

Tijdelijke kunst met biotechnologie

Om grip te krijgen op de complexiteit van het biologische bestaan, maken we gebruik van kaders in de tijd om het leven in overzichtelijke stukjes te verdelen. Hierdoor zijn we in staat verschillende waarden en betekenissen te kunnen formuleren die van belang zijn voor beslissingsmechanismen in de biomedische wereld. Wat wordt bijvoorbeeld gezien als het moment dat een mens begint met leven of dood gaat?

Recente biotechnologieën zorgen er voor dat deze tijdskaders onder druk komen te staan, met als gevolg dat bepaalde richtlijnen minder voor de hand blijken te liggen. In de esthetische wereld van bio-kunst kijken we hoe om te gaan met deze veranderingen. Deze kunstvorm gebruikt materialen en technieken uit de biotechnologische industrie en laat op poëtische wijze zien dat een open en relationeel begrip van biologische tijd mogelijk is.

Lotte Pet is promovenda aan de Faculteit Geesteswetenschappen van Universiteit Leiden en onderzoekt naar de kennis genererende kwaliteiten van biotechnologische kunst. Ze richt zich specifiek op de materiële confrontaties die bio-kunst in theoretische discussies biedt en dat traditionele waarden in het biotechnologisch discours blootlegt en omvormt zodat er alternatieve denkramen kunnen ontstaan.