Tijdelijke kunst met biotechnologie

Programma

Categorie LEZING
Tijd en locatie P.J. Vethgebouw, Collegezaal 06, 21.15 uur

Tijdelijke kunst met biotechnologie

Om grip te krijgen op de complexiteit van het biologische bestaan, maken we gebruik van kaders in de tijd om het leven in overzichtelijke stukjes te verdelen. Hierdoor zijn we in staat verschillende waarden en betekenissen te kunnen formuleren die van belang zijn voor beslissingsmechanismen in de biomedische wereld. Wat wordt bijvoorbeeld gezien als het moment dat een mens begint met leven, of dat hij of zij dood gaat?

Recente biotechnologieën zorgen er echter voor dat deze tijdskaders onder druk komen te staan, met als gevolg dat bepaalde richtlijnen minder voor de hand blijken te liggen. In de esthetische wereld van biokunst wordt gekeken hoe we om kunnen gaan met deze veranderingen. Deze kunstvorm gebruikt materialen en technieken uit de biotechnologische industrie en laat op poëtische wijze zien dat een open en relationeel begrip van biologische tijd mogelijk is.

Lotte Pet is promovenda aan de Faculteit Geesteswetenschappen van Universiteit Leiden, waar ze onderzoek doet naar de kennis genererende kwaliteiten van biotechnologische kunst. Ze richt zich specifiek op de materiële confrontaties geboden door biokunst in theoretische discussies, waardoor traditionele waarden in het biotechnologisch discours worden blootgelegd en omgevormd en er alternatieve denkramen kunnen ontstaan.

P.J. Vethgebouw, Collegezaal 06, 21.15 uur