Tijd en tijdloosheid in de islamitische cultuur

Tijd en tijdloosheid in de islamitische cultuur

Categorie LEZING
Tijd en locatie Academiegebouw, Collegezaal 06, 20.15 uur

Tijd en tijdloosheid in de islamitische cultuur

Tijd en tijdmeting nemen een cruciale plaats in binnen het religieuze leven van moslims. Asghar Seyed-Gorab schetst hoe in de islamitische wereld verschillende concepten worden gebruikt om tijd aan te duiden: de rol van tijd als lotsbestemming, tijd als een religieus begrip, de notie van tijd in het hiernamaals (in de hel of in het paradijs). Daarnaast gaat hij in op de mystieke dimensie van tijd en het streven van islamitische mystici om zich te bevrijden van tijd en plaats.

Dr. Asghar Seyed-Gohrab is Universitair Hoofddocent en trackleader van het programma Perzisch aan de Universiteit Leiden. Hij heeft verschillende boeken en artikelen gepubliceerd over de Perzische poëzie, politiek en de mystiek van de islam (het Soefisme). Recent verschenen van zijn hand The True Dream: Indictment of the Shiite Clerics of Isfahan (samen met S. McGlinn), en  Soefisme: een levende traditie.  Hij is daarnaast de hoofdredacteur van de Iranian Studies Series aan Leiden University Press.

Toelichting afbeelding: Ḥusn al-Muḥāḍara fī akhbār Miṣr wa’l-Qāhira, van Ǵalāl ad-Dīn as Suyūṭī. Dit is een Perzisch handschrift uit de 14de eeuw en omvat een collectie teksten over divinatie, geneeskunde, meteorologie en astronomie. Hier zijn de schijngestalten van de maan afgebeeld.