Takahashi: Live paint sessie door Mus ‘SPARV’ Kapteijn

Takahashi: Live paint sessie door Mus ‘SPARV’ Kapteijn

Ontdek visueel kunstenaar Mus Kapteijn en zijn werk Takahashi over Siebold

Philipp Franz von Siebold heeft in Nederlandse dienst veel betekend voor Leiden. Zo zijn de fundamenten voor de expertise in Aziatische geschiedenis en cultuur op de academie in Leiden grotendeels aan Siebold te danken. Tevens hebben zijn vergaarde kennis en monsters uit Japan bijgedragen aan de opzet van de Hortus Botanicus en de voorloper van het Museum van Volkenkunde.

Mus Kapteijn, visueel kunstenaar als Studio SPARV, geeft met zijn werk Takahashi een eerbetoon aan wat Siebold heeft voortgebracht en tegelijkertijd verwijst hij met zijn ontwerp naar de neveneffecten van diens acties in het verre oosten, zoals Siebold Incident. Siebold was naar zeggen niet de gemakkelijkste man om mee te werken. Toen hij op illegale wijze kaarten van Japan en een Kimono met het keizerlijk zegel had ontvangen, werd hij verbannen en werd de cartograaf Takahashi Gensuke opgesloten. Deze heeft zijn detentie niet overleefd.

Niet alleen verwijst het werk naar het overlijden van Takahashi, ook ziet u de neveneffecten in Nederland terug in het werk. Onder de flora die Siebold naar Nederland heeft gestuurd bevonden zich namelijk een aantal invasieve soorten die een grote afdruk hebben nagelaten op de Nederlandse ecosystemen.

‘Ere wie ere toekomt’, niet alleen voor diens goede daden en resultaten, maar ook voor diens tekortkomingen en falen. Want juist hiervan vallen de grootste lessen te leren.