Spelen met zichtbare tijd

Categorie LEZING/FILM
Tijd en locatie Oude Sterrewacht, Kaiserzaal, 19.15 uur en 21.45 uur

Spelen met zichtbare tijd

Een lezing over het spel met de tijd in film. We zien steeds één beeldje tegelijk op het scherm. Terwijl de film rolt, bekijken we die beeldjes achtereenvolgens als ‘verleden’, ‘heden’ en ‘toekomst’.

Maar als we naar de filmspoel in zijn geheel kijken, bestaan ze allemaal tegelijk. Ofwel, alles wat zich in het ‘verleden’ afspeelt en alles wat in de ‘toekomst’ zal gebeuren, bestaat nu. Alleen maar nu, in dit huidige moment. Toch kun je binnen dat nu spelen met de tijd.

Dat doen filmmakers al meer dan honderd jaar. Met technieken die in andere kunstvormen niet bestaan: flashbacks, flash forwards, vertraging, versnelling. De tijd wordt verlengd en ingekort. Je kunt werken met split screens, parallele tijd, frozen time of in realtime. Daarnaast maakt ook de tegenwoordige montage nog steeds gebruik van een oud principe: snijden in continuï-tijd. Wat dat is, weet je na deze lezing!

In korte tijd praat Gert de Graaff , filmmaker en trainer in de taal van het beeld,  je bij over de tijd in film. Na deze lezing zul je niet meer normaal naar films en tv kunnen kijken.