Speed in Music, Body and Brain

Categorie LEZING, MUZIEK
Tijd en locatie Faculty Club, Restaurant, 21.30 uur en 23.15 uur uur
Tags

Speed in Music, Body and Brain

Een masterclass over snelheid en tijd in muziek door Ned McGowan. 

Ned McGowan (1970) is fluitist en componist. De geboren Amerikaan woont in Nederland en staat bekend om zijn ritmische vitaliteit en technische virtuositeit. Hij won talrijke muziekprijzen en zijn werken werden uitgevoerd in Carnegie Hall, het Concertgebow en andere beroemde zalen en festivals. Als fluitist speelt hij klassiek, hedendaags en geïmproviseerde internationale concerten. Hij heeft een speciale liefde ontwikkeld voor de contrabasfluit, waarmee hij in 2016 het album The Art of the Contrabass Flute uitbracht.

Zijn werken omvatten Concerto for iPad & Orchestra (2012)Workshop (2004)Six pieces mécaniques (2012), geschreven voor Calefax en Eric Vloeimans, Cleveland Times (2016)Bantammer Swing (2008), een concerto voor contrabasfluit en orkest en het recente Garden of Iniquitous Creatures (2016) voor het Grammy Award winnende sextet Eighth Blackbird.

Ned is professor compositie, ensembles en Advanced Rhythm and Pulse aan het Utrechts Conservatorium. In Utrecht doceert hij ook aan de faculteit Muziek & Technologie van de Hoge School voor de Kunsten. Hij  haalde diploma’s in Den Haag, Cleveland en San Francisco. In 2014 kreeg hij de Alumni Achievement Award uitgereikt van het Cleveland Institute of Music. In 2016 begon Ned aan een artistiek promotie-onderzoek over snelheid, frame en tijd in muziek aan de Universiteit Leiden en het DocARTES programma in Gent, met steun van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.