Make love, not war (de evolutie van empathie)

Categorie LEZING
Tijd en locatie Academiegebouw, Collegezaal 2, 20.45 uur

Make love, not war (de evolutie van empathie)

Evy van Berlo leert over mensen, door te kijken naar apen. In dit flitscollege neemt ze je mee naar de bonobo’s: de hippies onder de apen.

Is empathie een uniek kenmerk van de mens of delen we deze eigenschap met andere dieren? Evy onderzoekt dit door te kijken naar de mensapen. In haar lezing staat de bonobo centraal: een zeldzame mensaap waarmee we 98 procent van ons DNA delen. Bonobo’s staan bekend als de ‘make love, not war’ apen, omdat ze seks gebruiken om problemen op te lossen en vrienden te maken. Hersenonderzoek laat zien dat de gebieden die betrokken zijn bij empathie sterk ontwikkeld zijn bij bonobo’s. Ze delen voedsel, troosten en helpen elkaar. De bonobo’s leren ons meer over de ontwikkeling van ons eigen inlevingsvermogen.

Evy van Berlo doet tijdens haar promotie aan de universiteit Leiden onderzoek naar de evolutionaire wortels van emotie en empathie bij mensen en mensapen. Ze heeft een achtergrond in de psychologie en een voorliefde voor alles wat met evolutie en biologie te maken heeft. Ze hoopt te ontdekken hoe apen emoties van anderen herkennen en verwerken. Dit onderzoekt ze door in de Apenheul mensen, bonobo’s en orang-oetans te testen op verschillende cognitieve taken. Met behulp van eye tracking en touch screens, hoopt ze inzicht te krijgen in de emotionele belevingswereld van mensapen. Om zo ons eigen evolutionaire verleden beter te begrijpen.