Een ode aan de luiheid

Categorie THEATER
Tijd en locatie Hortus botanicus, Slow Lane, 21.00 uur en 22.30 uur

Een ode aan de luiheid

Lui zijn is hard werken. Als je gewend bent van de ene afspraak naar de volgende te rennen. Als je dag gevuld is met allerlei zaken die gedaan moeten worden. Als je elke half uur je smartphone checkt om maar niets te hoeven missen. Dan zul je merken dat helemaal niets doen veel moeilijker gedaan is dan gezegd. Luiheid is de afwezigheid van elke beweging. Lui zijn is totale non-activiteit. Lui zijn doet de tijd stilstaan. Lui zijn is niet weten en vergeten. Als je dat lukt kom je weer op krachten, op scherpte en op nieuwe ideeën.

‘To do nothing at all is the most difficult thing in the world, the most difficult and the most intellectual’ Oscar Wilde

Luiheid is een sociaal randverschijnsel geworden. Het wordt geassocieerd met armoede en werkloosheid en zeker niet iets om na te streven. Maar dat is niet altijd zo geweest. Laat je door een slecht geweten over te weinig werken en te veel slapen niet verleiden tot overproductie en hyperactiviteit. Maak voortaan vaker gebruik van je sluimerende en diep verborgen talent om niets te doen.

‘Ik ga mijn hart bevrijden, mijn geest verlossen en reizen door het land van de nonchalance’ Tu Lung

Laten we lummelen en lapzwansen, laten we flierefluiten en flaneren, laten we dagdromen en vooral lui zijn. Geef je over aan het tempo van de schildpad.

En laten we daar nu meteen mee beginnen door te kijken naar de voorstelling  van theatermaker Pieter Post ‘De Schildpad – een ode aan de luiheid’.