De Tijd Van Je Leven

Categorie LEZING
Tijd en locatie Faculty Club, Restaurant, 20.00 uur

De Tijd Van Je Leven

Paul Trossèl en Femke Nijboer vertellen over de turbulente wendingen in hun leven. En over de weg die ze vonden om het leven weer op de rit te krijgen. Een lezing over twee onvoorstelbare levensverhalen boordevol hoopvolle galgenhumor.

Een beroerte, een scheiding, een faillissement: hoe gaat een mens om met tegenslag? Opkrabbelen kost tijd. Maar is dat verloren tijd of kan het ook een waardevolle tijd zijn? Paul en Femke zijn levenskunstenaars en ervaringsdeskundigen. Paul kreeg een beroerte waardoor hij volledig verlamd raakte en alleen nog met zijn ogen kan knipperen: het locked-in syndroom. Femke moest een gedwongen ommekeer in haar carrière overwinnen. Het lukte hen om het leven weer naar hun eigen hand te zetten en de tijd zinvol in te vullen.

Tijdens de lezing voert Femke noodzakelijkerwijs het woord, maar Paul zet de toon. Hun lezing zit vol pech en verdriet, maar zwaarmoedig wordt het allerminst. Femke en Paul zijn ervan overtuigd dat lachen cruciaal is voor een gelukkig leven. En lachen, dat kan Paul als geen ander. Met zijn ogen en charisma bereikt hij zijn publiek. Femke, geboren Tukker, brengt het verhaal vol gevoel, maar doorspekt het met wetenschappelijke bevindingen. Het publiek wordt getrakteerd op kwisjes die je laten nadenken over jouw eigen leven.

Paul en Femke leerden elkaar kennen doordat Paul proefpersoon was in een studie van Femke. Maar terwijl Femke Paul bestudeerde, bestudeerde Paul Femke. Langzamerhand ontstond een vriendschap en een plan om de krachten te bundelen. 

Paul Trossèl is ondernemer, co-auteur, vader en dolfijnenfluisteraar. Op 36-jarige leeftijd raakte hij door een beroerte opgesloten in zijn lichaam. Vroeger stuurde hij duizend medewerkers aan bij Nestlé, nu is hij afhankelijk van vijftien verplegers. ‘Maar dat mag de pret niet drukken’, vindt Paul. Als geen ander slaagt hij erin om lol te blijven maken.

 

Femke Nijboer won als medisch en neuropsycholoog en assistent professor aan de Universiteit Leiden wetenschappelijke prijzen en beurzen. Keer op keer ziet Femke in haar onderzoek dat geluk niet samenhangt met een perfect lichaam, maar met flexibiliteit en sociale relaties. Vroeger werd Nijboer vaak verweten dat ze niet in de pas liep binnen de wetenschap, tegenwoordig wordt ze geroemd omdat ze buiten de lijntjes kleurt.