De synchronie van vlinders in de buik

Programma

Categorie LEZING
Tijd en locatie Academiegebouw, Collegezaal 2, 19.30 uur

De synchronie van vlinders in de buik

Hoe kun je in het tijdperk van Tinder en Facetime voorkomen dat jouw date mislukt? Eliska Prochazkova beschikt inmiddels over de wetenschappelijk onderbouwde handleiding naar een nog beter liefdesleven. In het begin van de Nacht van Ontdekkingen vertelt ze hoe jij de liefde van jouw leven kunt vinden!

Het onderzoek was baanbrekend en vulde krantenpagina’s. Zelfs de bezoekers aan Lowlands ontkwamen er niet aan. De onderzoekers bekeken de onderliggende mechanismen van seksuele aantrekkingskracht door nauwgezet fysiologische reacties te meten tijdens een first date-experiment. Oogbewegingen, hartslag, kippenvel: de choreografie van de liefde (of niet) op het eerste gezicht werd geregistreerd. Uit de uitkomsten bleek dat seksuele aantrekkingskracht is af te lezen uit wederzijdse synchronie. Het blijkt dat die synchronie kan ontstaan in lichaamsreacties die onzichtbaar zijn voor de ander. De vlinders in de buik bestaan en ze vliegen nog samen op ook!

Eliska Prochazkova is onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Door cognitieve neurowetenschap te combineren met sociale wetenschap probeert ze de relatie tussen hersenactiviteit, emotionele expressie en fysiologische interactie te doorgronden. Ze maakt gebruik van hypermoderne meetinstrumenten en combineert dat met onconventionele onderzoeksmethoden zoals het Real Life Dating Experiment op popfestivals. In 2015 won ze de NWO-talentenbeurs.

Let op: Eliska houdt haar lezing in het Engels.

Academiegebouw, Collegezaal 2, 19.30 uur