Een beter liefdesleven in 30 minuten – ENGLISH

Categorie LEZING
Tijd en locatie Academiegebouw, Collegezaal 2, 19.15 uur

Een beter liefdesleven in 30 minuten – ENGLISH

Hoe kun je in het tijdperk van Tinder en Facebook voorkomen dat jouw date mislukt? Eliska Prochazkova vertelt je hoe. Ze beschikt inmiddels over de wetenschappelijk onderbouwde handleiding naar een nog beter liefdesleven. Aan het begin van de Nacht van Ontdekkingen vertelt ze hoe jij de liefde van jouw leven kunt vinden.

Eliska’s baanbrekende onderzoek vulde krantenpagina’s. Zelfs Lowlands bezoekers ontkwamen er niet aan. De onderzoekers bekeken de onderliggende mechanismen van seksuele aantrekkingskracht door fysiologische reacties te meten tijdens een first date-experiment. Oogbewegingen, hartslag, kippenvel: de choreografie van liefde (of geen liefde) op het eerste gezicht werd geregistreerd. Wat bleek? Seksuele aantrekkingskracht is af te lezen uit wederzijdse synchronie die kan ontstaan in voor de ander onzichtbare lichaamsreacties. Vlinders in de buik bestaan en ze vliegen nog samen op ook.

Eliska Prochazkova is onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Door cognitieve neurowetenschap te combineren met sociale wetenschap probeert ze de relatie tussen hersenactiviteit, emotionele expressie en fysiologische interactie te doorgronden. Ze maakt gebruik van hypermoderne meetinstrumenten en combineert dat met onconventionele onderzoeksmethoden zoals het Real Life Dating Experiment op popfestivals. In 2015 won ze de NWO-talentenbeurs.

Let op: Eliska houdt haar lezing in het Engels.