De pracht en lelijkheid van tijdformules

Categorie TALKSHOW
Tijd en locatie Rijksmuseum van Oudheden, 21.15 uur - 22.00 uur

De pracht en lelijkheid van tijdformules

Een goed gesprek tussen natuurkundigen Ivo van Vulpen, Sense Jan van de Molen en Gesa Welker. Het drietal praat over de schoonheid en over de lelijke en bedreigende kanten van tijdformules. Toepasselijk: Ivo en Sense Jan werken momenteel samen met de initiatiefnemers achter Leidse Muurformules aan een murale over de tijd van Christiaan Huygens.

Ivo van Vulpen is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en het Nationaal centrum voor deeltjesfysica. Zijn onderzoek vindt plaats bij de deeltjesversneller van het CERN in Genève. In 2018 verscheen zijn eerste boek ‘De melodie van de natuur’ over de ontdekking van het Higgs-deeltje.

Hoogleraar Fysica van de Gecondenseerde Materie Sense Jan van der Molen leidt een onderzoeksgroep en is met de kunstenaars van stichting Tegen-Beeld betrokken bij het project van de Leidse Muurformules.

Gesa Welker is experimentele natuurkundige en werkt bij de universiteit Leiden als promovenda. Haar onderzoek gaat over MRI-scans op de nanoschaal. Daarvoor doet ze experimenten op ultra-lage temperaturen dichtbij het absolute nulpunt. Gesa heeft in de VS en in Duitsland gestudeerd, waar ze ook vandaan komt. Ze heeft de app over de Leidse muurformules vertaald naar het Duits.

De gespreksleider is Jim Jansen, hoofdredacteur van het populair wetenschappelijke tijdschrift New Scientist en wetenschapscoördinator bij het Parool.