Tijd heelt alle wonden, doet schrijven dat ook?

Categorie lezing
Tijd en locatie Gravensteen, Collegezaal 1, 20.30 uur

Tijd heelt alle wonden, doet schrijven dat ook?

Kan literatuur redden? De jonge Arnon Grunberg meende van wel, toen hij zijn ouderlijk huis verliet met slechts een koffer en een stevige dosis ironie, woede en ambitie. Zijn schrijven moest hem helpen te genezen van een jeugd in het ‘gekkenhuis’ waarin hij opgroeide; zijn ouders zijn Holocaust-overlevenden. Door te schrijven kon hij bovendien proberen meer te begrijpen van hun lijden.

Sindsdien is hij niet aflatend bezig geweest in romans de redding te zoeken: van zichzelf, maar vooral van de ander. Zo is Grunberg zowel patiënt als geneesheer, zondaar en verlosser, rebel en diplomaat. Aan de hand van tien centrale citaten uit het oeuvre van deze joodse schrijver gaat Yra van Dijk onderzoeken of schrijven een trauma kan helen, en hoe.

Yra van Dijk (1970) spreekt en schrijft over Nederlandse literatuur. Ze is hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde in Mondiaal Perspectief aan de Universiteit Leiden. Daarbij ligt de nadruk op wat er tussen de regels staat. Letterlijk, zoals in de witregels van een (digitaal) gedicht. Of figuurlijk, zoals in literatuur over de Holocaust. Hoe de horror van de kampen doorleeft in het werk van de volgende generatie is het onderwerp van Afgrond zonder vangnet (Nijgh en Van Ditmar, 2018), een monografie over de romans van Arnon Grunberg die verschijnt op 1 november.