Citizen Science & Lichtvervuiling

Citizen Science & Lichtvervuiling

Ontdek hoe je de wetenschap een handje kunt helpen.

In Citizen Science-projecten (ook wel burgerwetenschap genoemd) ontwikkelen burgers en wetenschappers gezamenlijk nieuwe wetenschappelijke kennis. Samen werken zij aan onderzoekstrajecten die beter aansluiten bij vragen en ideeën vanuit de samenleving. Dit gebeurt bijv. door de luchtkwaliteit te meten in je omgeving, vogels, vlinders of bijen te tellen in je achtertuin, of online beelden van sterrenstelsels te analyseren. Veel van deze projecten worden gestart door wetenschappers die de inbreng van meerdere handen (burgerwetenschappers) nodig hebben voor het verzamelen van voldoende data, over een gespreid gebied, of voor het analyseren van digitale beelden waar computers nog niet goed mee overweg kunnen.

Tijdens de Nacht van Ontdekkingen nodigt Margaret Gold je uit om mee te doen aan Citizen Science projecten die lichtvervuiling meten en in kaart brengen.

Hoeveel sterren zie jij als je omhoog kijkt vanuit het centrum van je stad? Ten opzichte van ongeveer een eeuw geleden is er in onze steden bijna geen sterrenhemel meer over. Dat komt natuurlijk door alle lichten die we ‘s avonds aan doen. Lichtvervuiling noemen we dat. Is die overal in de stad even erg? Wat is de invloed van die vervuiling op onszelf en de natuur? Kunnen we er samen wat tegen doen? Het Citizen Science Lab nodigt je uit hierover mee te denken en te helpen metingen te verrichten om een beter beeld te krijgen van lichtvervuiling en de consequenties daarvan.

Neem alvast een kijkje op de website van Leiden, European City of Science 2022 en help de wetenschap een handje!