Botanical Stories – Esmée Winkel X Jos Agasi

Botanical Stories – Esmée Winkel X Jos Agasi

Ontdek hoe de botanische kunst van Esmée Winkel tot leven gewekt wordt door Jos Agasi.

Esmée Winkel en Jos Agasi werkten samen om botanische illustraties tot leven te wekken. Ze maakten vijf visuele verhalen over de verscheidenheid en pracht van planten in de Hortus Botanicus. De prachtig geanimeerde illustraties van planten en bloemen worden tijdens de Nacht van Ontdekkingen groots geprojecteerd in de Hortus Botanicus.

Esmée Winkel is een zeer getalenteerde botanisch kunstenaar die technische vaardigheden combineert met artistieke kwaliteit en een zeer scherp oog voor botanische observatie, drie ingrediënten voor uitmuntendheid in botanische illustratie.’ Dit scheef de Linnean Society of London over Esmée in 2014. Sindsdien heeft ze zich alleen maar verder ontwikkeld en behoort ze tot de absolute top in de wereld. Voor deze Nacht heeft ze een selectie van kunstwerken gekozen die groot te zien zullen zijn.

Het is de buitengewone plantenwereld die Esmée inspireert in haar kunst. Zoveel planten hebben zo’n intrigerend verhaal te vertellen, van een bloem die mooie herinneringen oproept, zeldzame orchideeën die in tropische regenwouden groeien, tot het belang van planten voor het voortbestaan van alle levende organismen op aarde. Met haar botanische kunst wil ze die verhalen op papier vastleggen en de pure schoonheid van planten, hun pracht en hun enorme verscheidenheid in vorm en kleur delen.

Jos Agasi is beeldend kunstenaar die werkt op het snijvlak van licht, video en sculptuur. Hij brengt licht in beweging en onderzoekt de relatie met het canvas waarop het wordt geprojecteerd. Voor deze Nacht heeft hij samen met Roos-Marijn Kinkel speciale projectieschermen ontworpen, waarop het werk van Esmée totleven komt. Jos wekt de illustraties van planten tot leven door nieuwe composities te maken die in beweging zijn en groeien, om zo de schoonheid ervan in detail te laten zien. Jos werkt graag in de Hortus Botanicus, het is een van de donkerste plekken in het hart van Leiden. Hij maakte er eerdere werken met voormalig collectief Blauwe Uur en voor festival Schemerstad.