Nieuws

22
sep

Nacht van Ontdekkingen limited edition op zaterdag 13 november

Dag- en avondprogramma in Hooglandse Kerk Leiden

Eslin (l), Sophie (m), Omar (r). Credits: Annick Elzenga

Leiden, 22 september 2021 – Na twee jaar vindt er dit jaar toch een bescheiden editie van het cultuur – en kennisfestival Nacht van Ontdekkingen plaats. Op zaterdag 13 november is de Hooglandse Kerk Leiden de plek waar kunst en wetenschap elkaar vinden. Zowel overdag als in de avond kunnen bezoekers genieten van verschillende lezingen en acts, uiteraard voorzien van enige muzikale omlijsting.

Op ontdekkingsreis met drie twintigers
Eslin, Omar en Sophie. Drie twintigers nemen bezoekers mee op een ontdekkingsreis van thema’s die hen bezighouden binnen de cultuur, wetenschap en maatschappij. Onze positie in de digitale wereld, culturele identiteit en eetgedrag. Met optredens, exposities, debatten, workshops en lezingen laten zij nieuw licht schijnen op deze thema’s en bieden ze ruimte aan nieuwe ideeën en geluiden.

Sophie (21): ‘De wereld is te mooi om op te eten’
Als sociale vlinder en student klimaat econometrie kreeg Sophie tijdens coronacrisis steeds meer oog voor de natuur. “Mijn waardering voor groen, dieren en wildernis is het afgelopen jaar enorm gegroeid. Ik vind het jammer dat dit steeds meer verloren lijkt te gaan. In mijn zoektocht naar zaken die grote impact hebben op het welzijn in de wereld, kwam ik al snel uit bij onze huidige mainstream definitie van ‘groei’ en ‘beter’. En de impact op onze omgeving en onszelf. Tijdens de Nacht geven we de bezoekers een voorproefje op de toekomst van een alternatief voor onze relatie met deze planeet en welke keuzes we kunnen maken om de aarde én onszelf zo gezond mogelijk te houden.”

Omar (22): ‘Met persoonlijke verhalen je verdiepen in die ander’
Storyteller en student Egyptologie aan de Universiteit Leiden laveerde als kind van een Nederlandse moeder en een Egyptische vader al tussen oost en west. Tijdens de Nacht van Ontdekkingen onderzoekt Omar wat het betekent om te migreren, welke vragen het oplevert en welke kansen. “We zullen altijd in beweging zijn, laten we daar eens bij stil staan. Het doel is niet om iemands mening over migratie te veranderen, maar zich via persoonlijke verhalen te verdiepen in ‘die ander’. Ik hoop bezoekers aan de Nacht te kunnen verrassen met verhalen over identiteit, keuzes en aanpassingsvermogen. Als je met een open mind binnenkomt, vertrek je met een bredere horizon”.

Eslin (26): ‘Internet, modern walhalla of ondergang van de mens?’
Freelance filmmaker, editor en dagdromer Eslin wil een thema neerzetten dat mensen aan het denken zet. Het internet intrigeert haar. “Over het internet en de invloed daarvan op de mens wordt vaak in extremen gepraat. Het is of een modern walhalla waar alles mogelijk is, of de ondergang van de mens. Ik wil dat de bezoekers van de Nacht zelf op zoek gaan naar en ervaringen opdoen met de verschillende kanten van de digitale wereld. Niet in angst of euforie, maar in oprechtheid. En die oprechtheid begint bij zelfreflectie. Ontdek je ‘digitale’ zelf in de Nacht van Ontdekkingen.

Ticketverkoop in oktober van start
Tickets voor de Nacht van Ontdekkingen zijn na 4 oktober te koop via nachtvanontdekkingen.nl. Tickets voor het Leidse kennis – en cultuurfestival kosten €15,- studenten betalen €7,50. Houd de socials en website in de gaten voor het programma.

Over de Nacht van Ontdekkingen
De achtste editie van de Nacht van Ontdekkingen, limited edition is een samenwerking van Leiden Marketing, Cultuurfonds Leiden en de Universiteit Leiden gesteund door een aantal partners. De organisatie is in handen van Marloes&Co uit Leiden. De limited edition is de opmaat naar 2022, waarin naar verwachting weer de Nacht van Ontdekkingen in festivalvorm plaatsvindt.