De Nacht van Ontdekkingen laat je het licht zien

De zevende editie van de Nacht van Ontdekkingen speelt met licht en donker. Tientallen wetenschappers van alle faculteiten van de Universiteit Leiden buigen zich samen met theatermakers, kunstenaars en muzikanten over dit thema. Een avond lang nemen ze je mee in hun verwondering en werpen ze licht op onverwachte ontdekkingen. Hoe ontdekten Leidse astronomen bijvoorbeeld onlangs driehonderdduizend nieuwe sterrenstelsels? Waarom is het zo belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen dat ze buiten in de zon spelen? Hoe ziet het Dark Web er eigenlijk uit? En wat is het belang van een donkere slaapkamer als je wilt afvallen?

Ga op zaterdag 21 september mee op excursie langs donkere grachten en kelders van de Leidse binnenstad, stap in bed met wetenschappers in de Oude UB, luister naar lezingen in het Academiegebouw, leg jezelf vast als Rembrandt, de meester van licht en donker en geniet van de muziek en de vele acts op het Pieterskerkplein en in de Hortus.

Duik de donkere Nacht in en laat je verlichten…

 

Vragen en antwoorden…. 

Wanneer vindt de Nacht plaats?
De Nacht van Ontdekkingen vindt plaats op zaterdag 21 september 2019 van 17.00 tot 01.00 uur in Leiden.

Waar vindt de nacht plaats?
Festivallocatie: verschillende binnen- en buitenlocaties rondom Pieterskerkplein, Hortus botanicus, Oude Sterrewacht, en Rapenburg. In de app en op de website zal drie weken voor het festival een blokkenschema verschijnen.  

Hoeveel kost een kaartje?
Kaartjes kosten online €17,50 per stuk, exclusief servicekosten. Studenten in bezit van een collegekaart of een &Cultuurkaart betalen online € 12,50 voor een kaartje. Neem dan wel je collegekaart of &Cultuurkaart mee naar de Nacht op 21 september. Zonder die kaart heb je geen toegang met studentenkorting. Koop je een kaartje op de Nacht zelf, dan betaal je €20,00, studenten betalen €15,00. 

Koop je kaartje online! 
Dat is niet alleen goedkoper, het is ook de snelste toegang tot het festivalterrein. Neem je e-ticket mee en wissel deze om voor een polsbandje bij het kassapunt op het Pieterskerkplein. Alleen een polsbandje geeft je toegang tot alle programmaonderdelen van de Nacht. 

Kan ik alleen online een kaartje kopen?
Nee hoor, je kunt op 21 september bij een van de kassapunten (Pieterskerkplein) nog kaartjes kopen, onder voorbehoud van beschikbaarheid. Op de dag zelf kost een kaartje € 20,00, studenten betalen €15,00. 

Is mijn e-ticket mijn toegangsbewijs?
Nee, je e-ticket is niet je toegangsbewijs. Je e-ticket wissel je in voor een polsbandje voordat je de Nacht ingaat. Dat kan vanaf 18.30 uur op twee plekken, bij het kassapunt op het Pieterskerkplein. Alleen een polsbandje geeft je toegang tot de locaties van het festivalterrein. Je polsbandje is dus je toegangsbewijs.

Heb ik met mijn bandje onbeperkt toegang tot alle locaties?
Ja, maar bedenk dat veel locaties een maximale capaciteit hebben. Wees dus op tijd als je een programmaonderdeel echt niet wilt missen want vol is vol.

Hoe betaal ik op het festival?
Koop je kaartjes op de dag zelf, dan kun je die alleen met pin betalen.

Is er eten en drinken te krijgen?
Jazeker, op verschillende punten binnen het festivalterrein zijn bars en foodtrucks waar je drankjes of hapjes kan halen. Drankjes koop je aan de bars buiten in een recyclebare beker, een ecocup. Hiervoor betaal je € 1 statiegeld. Bij de inleverpunten aan het Rapenburg en het Pieterskerkplein kun je je beker weer inwisselen voor € 1. De inwisselpunten zijn geopend tot 00.00 uur (Pieterskerkplein) en 00.15 uur (Rapenburg). De bekers zijn alleen tijdens de Nacht van Ontdekkingen 2019 retour te wisselen voor statiegeld.

Drankjes die je binnen koopt, bijvoorbeeld bij de Faculty Club, worden geschonken in glas. Op deze glazen zit geen statiegeld. Zelf meegebrachte etenswaren en drankjes zijn niet toegestaan op het festivalterrein. Geen 18? Geen alcohol. Onze barmedewerkers mogen om je ID bewijs vragen ter controle.

Is de Nacht ook toegankelijk voor kinderen?
De Nacht focust zich niet op hele jonge bezoekers, maar er zijn onderdelen die voor kinderen leuk zijn.

Ik kom niet uit Leiden, hoe kom ik op het festivalterrein?
Kom met het openbaar vervoer. Station Leiden Centraal is op 10 minuten lopen van het festivalterrein. Toch met de auto? Parkeren kan in de Parkeergarage Lammermarkt, op loopafstand van het terrein.

Ik kom uit Leiden, hoe kom ik naar het festival toe?
Lopend of fietsend. Kom je liever met het openbaar vervoer? De dichtstbijzijnde bushaltes bevinden zich aan de Breestraat en het Kort Rapenburg.

Waar laat ik mijn fiets?
Je fiets mag niet mee het festivalterrein op, daar zijn we streng in. Fietsenstallingen zijn er op het Gerecht en op het plein voor de Oude Sterrewacht. Voor de Universiteitsbibliotheek aan de Witte Singel kun je ook prima je fiets kwijt. Vanaf daar loop je in 2 minuten naar de Hortus. 

Nacht van Ontdekkingen heeft ook een eigen app (voor IOS en Android).

Download hier de app

PARTNERS
De Nacht is aan alweer aan de zevende editie toe. De Nacht is een samenwerking van Leiden Marketing, Cultuurfonds Leiden en de Universiteit Leiden gesteund door een aantal partners. De organisatie van de Nacht is in handen van Maters & Hermsen Communicatie uit Leiden. In 2018 veranderde de naam van de Nacht van Kunst en Kennis in de Nacht van Ontdekkingen.

KLANKBORDGROEP
De Nacht kwam mede tot stand dankzij de input van een klankbordgroep met vertegenwoordigers uit de Leidse wetenschappelijke en culturele wereld.