Nieuws

4
sep

Gevoelige slakken met een love dart

Gooi jij ook wel eens een slak over de schutting, als de gaten in je mooie hosta beginnen te vallen? Niet doen, betoogt Niels Kerstes. ‘Slakken vinden de weg terug tot zo’n twintig meter. En doodmaken van deze mooie en nuttige beestjes is natuurlijk al helemaal geen optie.’ In zijn lezing gaat Niels in op de vraag of slakken werkelijk zo traag zijn als we denken.

Niels Kerstes (onderzoeker bij Naturalis) komt op de Nacht van Ontdekkingen volledig uit voor zijn slakkenliefde. Hij heeft zijn zelfs zijn vriendin overtuigd van hun aandoenlijke schoonheid. De fascinatie heeft hij opgedaan tijdens zijn onderzoek naar de trage kruipers in het kader van het SnailSnap project van Naturalis. Iedereen kan via deze app foto’s van de slakken in zijn tuin uploaden en zo meewerken aan het onderzoek. De vraag die in dat project centraal staat, luidt: Kunnen planten en dieren zich wel snel genoeg aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering en verstedelijking?

Over de slakken in dat onderzoek vertelt Niels tijdens de Nacht meer. Lukt het hen zich snel aan de klimaatverandering aan te passen? En hij deelt meer met zijn publiek: ‘Slakken zijn geweldig mooie, nuttige puinruimers. Ze nemen trillingen waar en reageren op vocht.’ En dan hun paringsritueel; zet er een muziekje onder en je hebt pure romantiek: ‘Ze zijn hermafrodiet. Dat is handig wanneer ze niet gek veel soortgenoten tegenkomen en hun voortplanting effectief moeten regelen tijdens die zeldzame ontmoetingen. Het paringsritueel is overigens wel nogal hardhandig. Tuinslakken beschikken over een zogenaamde love dart, een hard calciumachtig pijltje dat ze met geweld in het lijf van de ander duwen. Ik vermoed dat dat best pijn kan doen.’

Niels Kerstes is ecoloog en deed eerder onderzoek naar kevers en termieten. Hij promoveerde aan de EHT in Zwitserland in de evolutionaire ecologie. Daarnaast houdt hij zich bezig met natuureducatie en is hij illustrator.

De lezing vindt plaats in de Hortus botanicus, in de Hoge Kas op het Tropisch Terras om 20.00 uur.

 

 

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.