NIEUW! DE MIDDAG VAN ONTDEKKINGEN

FOR KIDS ONLY

Ben jij A: nieuwsgierig, B: een wijsneus en C: 8 jaar of ouder? Dan zien we jou graag zaterdag 21 september in Rijksmuseum van Oudheden bij de Dag van Ontdekkingen. Tussen 13.30 en 16.30 uur kun je leuke lezingen (een soort wijze lessen) volgen en allerlei testjes en proefjes doen. Ontdek hoe cool wetenschap is en hoe slim we eigenlijk zijn in Leiden.
PS: Toegang is gratis en ouders zijn welkom, maar alleen onder begeleiding van hun kinderen.

WIJZE LESSEN

Waar gaat mijn drol heen? En waar blijven alle andere dingen die je door de wc en de gootsteen spoelt? Het water verdwijnt in de donkere wereld van het riool en de waterzuivering om uiteindelijk het licht weer te zien als schoon slootwater. Hoe wordt het water waar jouw drol in dreef weer schoon zodat je daarna in datzelfde water weer kunt zwemmen zonder ziek te worden?

Wetenschapper Merle zal vertellen over de bacteriën die het water schoonmaken en hoe we bijvoorbeeld energie kunnen winnen uit ons afvalwater.

Schrijven in spijkerschrift Vierduizend jaar geleden gingen kinderen ook al naar school. In het oude Mesopotamië (nu Irak) leerden kinderen schrijven op klei. Het alfabet kenden ze niet, wel een soort hiëroglyfen, zoals in Egypte. Die tekens noemen we spijkerschrift.

Onderzoeker Rients geeft een les zoals de kinderen in Mesopotamië kregen. Leer hoe je een kleitablet moet maken en hoe je op klei schrijft. In spijkerschrift.

Kun je je dromen sturen? Bijna iedereen droomt bijna iedere nacht. Als je slaapt werken  je hersenen hard aan om de dag te verwerken. Wat gebeurt er eigenlijk in je hoofd als je droomt?

Christa is slaapwetenschapper en weet alles over slapen en dromen. Waar komen dromen vandaan? Kun je je droom kiezen of misschien zelfs je dromen sturen?

SLIMME PROEFJES

Spot het plastic Niet alleen zeedieren hebben hun maag vol van plastic, mensen krijgen ongeveer één bankpas aan plastic per week binnen. Die plasticsoep maken wij zelf, van plastic zakjes, patatbakjes, bekertjes en confetti die de grachten inwaaien en in zee belanden.
Wat is eigenlijk allemaal van plastic gemaakt? Hoe goed kun jij plastic spotten? Onderzoek samen met wetenschappers hoeveel plastic uit de Leidse grachten de zee bereikt.

 

Slimme planten uit de Hortus Schuin tegenover het Rijksmuseum van Oudheden ligt de Hortus botanicus, een grote plantentuin. Biologe Iris heeft een paar planten uit de Hortus meegebracht. Aan jou de vraag welke slimme overlevingstrucs deze planten hebben ontwikkeld. Een kwestie van kijken, proeven, voelen, nadenken en vragen beantwoorden… Ben je eruit? Dan maak je kans op een prijsje!

Herken de liefde Als je verliefd bent, dan zie je de wereld door een roze bril. Een verliefd stelletje herken je vaak op grote afstand. Iliana en Eliska doen onderzoek naar verliefdheid. Bestaat liefde op het eerste gezicht? Wat gebeurt er bij die eerste ontmoeting eigenlijk? Doe mee aan dit proefje en test of jij kunt zien of mensen meteen op elkaar verliefd kunnen raken.

Doe het lekker zelf Rijksmuseum Boerhaave is hét museum van de wetenschap. Kom langs en doe mee met proefjes, testjes en experimenten. Ontdek hoe leuk wiskunde is met de anamorfose spiegel, of bouw je eigen schroef van Archimedes (niet doorvertellen: daar kun je een heel meer mee droogleggen).

 

Herken de stem  Wist je dat het best moeilijk is om een stem te herkennen? Als we mensen goed kennen is het al lastig, en het is nog moeilijker als we iemand niet persoonlijk kennen. Daarom worden in rechtszaken vaak specialisten ingezet die goed zijn in stemmen herkennen. Denk jij dat jij daar ook goed in bent? Kom langs en doe de test. 

Praat met een alien Wat is leven? Hoe ontstaat het? Hoe zouden aliens op verschillende planeten eruit kunnen zien? Hoe communiceer je met aliens? In deze workshop ontwerp je je eigen alien en bedenk je wat je aliens graag zou vertellen over ons en het leven op planeet aarde.